Poikateatterin Historia

Vuodesta 2008 tähän päivään.

Mikkelin Poikateatteri on tullut tunnetuksi rohkeasta asenteesta ja reippaasta huumorista sekä musiikista, laulusta ja tanssista - se haluaa rikkoa ahtaita poikiin ja miehiin liitettäviä stereotypioita ja tarjota nykyaikaista mieskuvaa.

Vuosina 2008-2017 kaikkien ryhmien luotsaajana on toiminut ilmaisutaidon lehtori Katariina (Kati) Kinnunen. Hänet palkittiin Etelä-Savon taidetoimikunnan taidepalkinnolla joulukuussa 2012 ja Allianssi ry:n Nuori toimija -tunnustuksella lokakuussa 2014. Keväällä 2015 Etelä-Savon Kulttuurirahasto palkitsi Kinnusen, "teatterin tulisielun" henkilökohtaisella taidepalkinnolla. Joulukuussa 2016 ohjaaja sai sanomalehti Länsi-Savolta Tatun tuolin eteläsavolaisesta maineteosta.

Vuodesta 2017 Mikkelin poikateatteria on ohjannut Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Joonas Veijanen, joka on itse entinen poikateatterilainen. Joonas oli poikateatterissa vuodet 2010-2013, kouluttautui ja palasi valmistuttuaan toiminnan pariin, tällä kertaa ohjaajan roolissa. Häntä ei ole toistaiseksi palkittu henkilökohtaisilla palkinnoilla, mutta joku sanoi joskus “kiitos”.

2020

Mikkeli

Mikkelin poikateatteri ja Mikkelin tyttöteatteri liittyivät osaksi Esittävän taiteen kollektiivi Kaukasuksen toimintaa. Kaukasus on osuuskunta, joka tuottaa esityksiä ja tapahtumia Mikkelissä. Toiminnan liittäminen osaksi ammattilaisista koostuvaa osuuskuntaa mahdollistaa tulevaisuudessa korkealaatuisempaa ja monimuotoisempaa toimintaa nuorille, sekä tiivistää ryhmien välistä yhteistyötä, sillä molempien ryhmien ohjaajat ovat osuuskunnan jäseniä. Osana Kaukasusta poikateatteritoimintaa kehitetään taloudellisesti vakaammaksi ja saavutettavammaksi.

Edellisenä syksynä alkanut työpajaprosessi jouduttiin keskeyttämään ja toukokuulle kaavailtu esitys perumaan koronapandemian johdosta.

Joulukuussa 2020 Mikkelin poikateatteri toteuttaa kolmiosaisen työpajakokonaisuuden, jonka tarkoituksena on yhdessä vanhojen poikateatterilaisten kanssa kehittää poikateatterin toimintaa ja tehdä siitä entistä saavutettavampaa. Tavoitteena on myös tunnistaa poikateatterin vahvuudet, jotta toimintaa ei muuteta liiaksi. Työpajojen toteuttamiseen Mikkelin poikateatteri sai Suomen nuorisoseurojen Nuori Kulttuuri -apurahaa.

Vantaa

Toinen toimintakausi käynnistyi toden teolla tammikuun alussa. Prosessin alussa mukana oli kymmenen nuorta, joista suuri osa ei tuntenut toisiaan ennenstään. Ensimmäisissä harjoituksissa teimme tehtävän otsikolla “Jos sinä olisit esityksemme AIHE, mitkä olisivat sen TEEMAT?”. Vastaukset kirjoitettiin anonyymisti lapuille ja laput levitettiin lattialle. Lappujen teemoista keskustelemalla esitykselle löytyi alustava yhteinen aihe - mielenterveys ja jaksaminen.

Ryhmä valmisti esityksen Pääasioita, jonka oli määrä tulla ensi-iltaan huhtikuun alussa, mutta keväällä alkanut koronapandemia ja sen mukana tuomat rajoitukset pakottivat Vantaan poikateatterin perumaan lähes valmiin esityksensä näytökset ja loput harjoitukset määrittämättömän pitkäksi aikaa.

Lopulta kesäkuun alussa alle viidenkymmenen hengen yleisötapahtumat sallittiin, joten Vantaan poikateatteri päätti järjestää Pääasioita -esityksestä kolme ilmaista näytöstä neljänkymmenen hengen katsomolle. Mukana alkuperäisestä kokoonpanosta oli enää viisi nuorta, mutta toiminnasta pois jääneidenkin nuorten ideat ja tekstit olivat mukana prosessia ja lopullista esitystä. Esitys herätti suurta kiinnostusta ja kaikki näytökset olivat loppuunvarattuja. Katsomossa oli niin Vantaan nuorten työpajojen nuoria, kuin toiminnasta esimerkiksi lehdestä lukeneita katsojia.

Vantaan poikateatterin kolmas kokoonpano kokoontui ensimmäistä kertaa lokakuun alussa ja aloitti helmikuuhun 2021 kestävän prosessinsa. Koronarajoitukset ja -suositukset vaikuttaa harjoituksiin niin, että ryhmäkoko pidetään pienenä eikä harjoituksissa tehdä liikaa fyysistä kontaktia vaativia harjoitteita. Vantaan poikateatteri kuitenkin kääntää tämän vahvuudeksi ja ottaa etäisyyden kantavaksi teemaksi esitykselleen. Esityskausi pidetään helmikuussa 2021 tai myöhemmin keväällä, mikäli kokoontumisrajoitukset tiukentuvat.

Vuonna 2020 valmistuneet tuotannot

Pääasioita
Vantaa
Vantaa
2019

Mikkeli

Nonline -esityksen esityskausi järjestettiin tuttuun tapaan Mikkelin Paukkulan Artium -salissa tammikuun puolessa välissä. Esityksen näki yli tuhat katsojaa, joista noin puolet oli eri Mikkelin alueen koulujen oppilaita.

Vain kaksi viikkoa Nonlinen esityskauden jälkeen viimevuotinen ryhmä kokoontui esittämään Pelkompleksin työväen näyttämöpäivillä. Siellä Poikateateatteri palkittiin Näyttämöpäivien palkintotuolilla jo kolmannen kerran. Nonline valittiin Teatris -teatterifestivaalin ohjelmistoon keväällä 2019 ja se palkittiin 1100e stipendillä

Vuoden aikana tehtiin päätös toiminnan jättämisestä tauolle toistaiseksi, jotta poikateatteritoimintaa voitaisiin kehittää yhä osallistavammaksi ja nuoria entistä laaja-alaisemmin kohtaavaksi. Tähän asti ikähaitari on pysynyt aikalailla samana ja nuoret ovat olleet pääosin lukiolaisia, mikä on suurilta osin johtunut siitä, että Mikkelin lukio on ollut toiminnan suuri tukija. Tulevaisuudessa olisi tarkoitus tavoittaa enemmän eri elämäntilanteissa olevia ja eri taustoista tulevia nuoria, jotta kaikilla olisi samat mahdollisuudet päästä osaksi sukupuolisensitiivistä harrastajateatteritoimintaa.

Pitkän prosessin sijaan syksyllä 2019 käynnistyi viiden viikonlopputyöpajan mittainen prosessi, jonka aikana oli tarkoitus suunnitella kertaluontoinen improvisaatiota ja valmiita kohtauksia yhdistävä esitys tulevalle keväälle.

Vantaa

Vantaan poikateatteri perustettiin yhteistyössä Vantaan kaupungin nuorisopalveluiden ja Esittävän taiteen kollektiivi Kaukasuksen kanssa. Ensimmäisenä vuonna toimintaa oli tukemassa myös Lions Club Hiekkaharju. Vantaan poikateatterin ohjaajana aloitti myös Mikkelin poikateatteria vuodesta 2017 luotsannut Joonas Veijanen. Ryhmän kotipesänä toimi Kulttuuritehdas Vernissa Vantaan Tikkurilassa.

Vuonna 2019 valmistuneet tuotannot

Nonline
Mikkeli
Mikkeli
Koita tässä nyt sit olla
Vantaa
Vantaa
Kakkua, klassikoita ja tiedotteita
Mikkeli
Mikkeli
2018

Mikkeli

Edellisenä syksynä alkanut prosessi päättyi vuoden alussa järjestettävään esityskauteen. Pelkompleksista järjestettiin viisi koululaisnäytöstä ja neljä kaikelle yleisölle avointa näytöstä.

Pelkompleksi valittiin monen muun poikateatteriesityksen tavoin keväisin järjestettävän Ramppikuume -teatteritapahtuman katselmukseen Kankaanpäähän.

Poikateatteri juhlisti kymmenvuotista taivaltaan monilla näkyvillä tavoilla.Helmi-huhtikuussa 2018 Poikateatteri toteutti ESR-rahoitteisen Hyvinvoinnin Virtaa Mikkelissä -hankkeen, joka kulki nimellä Poikateatterin Happy Hour. Hankkeessa työryhmä vei matalan kynnyksen osallistavia teatterimenetelmiä baariyhteisöihin tavoitteenaan saada ihmisiä yhteisen toiminnan äärelle kokemaan jotain uutta.Mikkelin poikateatteri juhli syntymäpäiviään toukokuun alussa, kun Paukkulan Artiumissa järjestettiin kaksipäiväiset festarit, joiden ensimmäinen päivä oli kutsuvieraille suunnatut juhlat ja toinen päivä kaikille avoin ja maksuton toimintapäivä. Kutsuvierasjuhlassa nähtiin puheita, kuultiin musiikkia sekä koettiin Pelkompleksin lisäksi vuoden 2013 näytelmä Likinäkökulma, jonka Kati Kinnunen oli valinnut esitettäväksi alkuperäisellä kokoonpanolla.Juhlavuoden vietto jatkui heti kesäkuun alussa, kun Poikateatteri vapautti maailmalle juhlavuoden erityisesityksen Nollasta sataan. Esitys toteutettiin ainoastaan vanhojen, jo yli viisi vuotta poikateatteritoiminnan ulkopuolella olleiden, nyt jo aikuisten miesten voimin. Esitys kasattiin - nollasta sataan - vain kahdessa viikossa. Se esitettiin Naisvuoritalolla viidesti kesällä 2018.

Syksyllä 2018 aloittanut poikateatteriryhmä valmisti prosessissa Nonline -esityksen, joka kertoi maailmasta, jonka sosiaalinen media ja teknologia oli ottanut täysin valtaansa. Ryhmässä oli 12 nuorta. Nonlinen esityskausi järjestettiin seuraavan vuoden tammikuussa.

Vantaa

Vuonna 2018 valmistuneet tuotannot

Pelkompleksi
Mikkeli
Mikkeli
Nollasta sataan
Mikkeli
Mikkeli
2017

Mikkeli

Väkivaltatie esitettiin Työväen näyttämöpäivillä Mikkelissä tammikuun lopussa. Se nousi yleisöäänestyksen suosikiksi, joten ryhmä sai toistamiseen haltuunsa himoitun kiertopalkintotuolin.

Vuoden alussa Kalahari -ryhmät yhdistyivät ja mukaan tuli myös kuusi ammattinäyttelijää ja jousiorkesteri. Teatterinjohtaja Katriina Honkanen käsikirjoitti ja ohjasi nuorten ideoiden pohjalta teoksen Kalahari, joka kertoo kiusaajille tarkoitetusta bootcamp-leiristä. Näytelmää esitettiin kahdeksan näytöksen verran Mikkelin teatterin suurella näyttämöllä toukokuussa 2017.

Poikateatterin kymmenes toimintakausi käynnistyi lukuvuoden 2017-2018 syyskuussa, jolloin myös Poikateatterin uusi ohjaaja Joonas Veijanen otti ryhmästä ohjat. Kymmenes poikateatteriryhmä valmisti pelkoja ja toivoa käsittelevän prosessilähtöisen teoksen Pelkompleksi. Pelkompleksin esityskausi järjestettiin seuraavan vuoden tammikuussa.

Vantaa

Vuonna 2017 valmistuneet tuotannot

Kalahari (yhteistuotanto)
Mikkeli
Mikkeli
2016

Mikkeli

Väkivaltatie valittiin Ramppikuume-teatterifestivaalille Kankaanpäähän huhtikuussa 2016 sekä Teatris-tapahtumaan Vaasaan toukokuussa 2016. Esitys valittiin myös Harrastajateatterikesään Jyväskylään heinäkuussa 2016.

Kutsuvierasesityksenä Väkivaltatie nähtiin Loviisan ensimmäisillä teatterifestivaaleilla Lov is a teatteri elokuussa 2016 ja lokakuussa se oli kutsuvierasesityksenä Pyhtäällä Lapsenpäivän-tapahtumassa.

Joulukuussa 2016 Mikkelin Poikateatteri sai kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen myöntämän Suomi-palkinnon tunnustukseksi pitkäjänteiseistä työstään nuorten miesten taideharrastuksen edistäjänä.

Lukuvuonna 2016 - 2017 Mikkelin teatteri ehdotti yhteistyöprojekti Kalaharia Mikkelin Poika- ja Tyttöteatterille. Mukaan tuli myös kaupunginorkesteri. Nuorten ryhmät toimivat erikseen syksyn 2016 ja loivat omat henkilöhahmonsa ja runsaasti materiaalia yhteistä näyttämöteosta varten.

Vantaa

Vuonna 2016 valmistuneet tuotannot

Väkivaltatie
Mikkeli
Mikkeli
2015

Mikkeli

Keholla millä hyvänsä esitettiin vielä viimeisen kerran tammikuussa 2015 Työväen Näyttämöpäivillä.

Haave(re)ita nähtiin myös Ramppikuume-teatterifestivaaleilla huhtikuussa 2015 ja elokuussa se esiintyi arvostetussa Seinäjoen Harrastajateatterikesässä, jossa raati arvosti esityksen kolmen parhaan sakkiin. Näytelmä valittiin myös Työväen Näyttämöpäiville Mikkeliin.

Syksyllä 2015 uusi ryhmä tarttui ajankohtaiseen aiheeseen ja käsikirjoitti jengiesityksen Väkivaltatie (apulaisohjaus Joonas Veijenen), joka kuvaa kantasuomalais- ja maahanmuuttajajengejä, ristiriitoja ja ymmärtämättömyyttä.

Vantaa

Vuonna 2015 valmistuneet tuotannot

Haave(re)ita
Mikkeli
Mikkeli
2014

Mikkeli

Edellisvuoden Likinäkökulma nähtiin Työväen Näyttämöpäivillä Mikkelissä, jossa se ylsi yleisöäänestyksessä hopealle.Syksyllä 2013 startannut prosessi päättyi tammikuun 2014 lopussa järjestettyyn esityskauteen. Poikateatterin keho -aiheinen esitys sai lopulta nimekseen Keholla millä hyvänsä ja se esitettiin samaan aikaan Mikkelin Tyttöteatterin keho -aiheisen esityksen kanssa Mikkelin Paukkulan Artium-salissa.Molemmat ryhmät valittiin Ramppikuume-teatterifestivaaleille, jossa ne esiintyvät vielä saman vuoden huhtikuussa. Keholla millä hyvänsä nähtiin myös elokuussa Seinäjoen Harrastajateatterikesässä

Syksyllä 2014 alkanut uusi prosessi ja ryhmä koostui sekä uusista tulokkaista, toisen vuoden jatkajista että ensimmäistä kertaa Poikateatterin historian aikana myös kolmannelle vuodelle jatkavista nuorista. Siksi päätettiin nostaa rimaa ja luoda haave -teemainen esitys Haave(re)ita, joka olisi vakavampi ja herkempi kuin edelliset huumorin sävyttämät näyttämöteokset. Yleisö otti tämänkin esityksen hyvin vastaan: sitä esitettiin joulukuussa 2014 Paukkulan Artium-salissa n. 1300 katsojalle.

Vantaa

Vuonna 2014 valmistuneet tuotannot

Keholla millä hyvänsä
Mikkeli
Mikkeli
2013

Mikkeli

Likinäkökulman prosessi oli tähänastisista prosesseista pisin, alkaen jo syyskuussa 2012 ja päättyen esityskauteen vasta huhtikuussa 2013. Näytelmää esitettiin silloin noin 1200 katsojalle ja se sai innostuneen vastaanoton. Se palkittiin myös Ramppikuume-festareilla 1000 euron Leimahdus-stipendillä anarkistisesta ilmaisustaan, jota leimaa hurjan energiset ja sielun pysäyttävät roolityöt ja laulujen tulkinnat. Ryhmä esiintyi näytelmällään myös Teatris-festivaalilla Helsingissä Musiikkitalolla ja sai 2000 euron stipendin.

Elokuussa 2013 poikateatterilaiset halusivat kiinnittää huomiota Mikkelissä vallitsevaan tilapulaan ja valtasi keskustasta vanhan valssimyllyn, jossa se esitti uudella roolituksella parin vuoden takaisen Suomi Finland no more -esityksen. Tempaus sai paljon näkyvyyttä ja lupauksia siitä, että nuoret teatterinharrastajat saavat kaupungilta oman tilan. Kaupunki palkitsi syksyllä 2013 ryhmän Mikkeli-palkinnolla perusteluinaan se, että ryhmä haluaa vaikuttaa ja uskoo yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja toimii näin esimerkkinä muille nuorille.

Syyskuussa 2013 alkaneessa ryhmässä jatkoi 10 edellisen vuoden poikateatterilaista ja mukaan otettiin muutama uusi teatteriuntuvikko. Yhteistyötä sisarryhmän - Mikkelin Tyttöteatterin - kanssa päätettiin tiivistää ja molemmat ryhmät käsikirjoittivat omat tekstistä samasta teemasta: keho.

Vantaa

Vuonna 2013 valmistuneet tuotannot

Likinäkökulma
Mikkeli
Mikkeli
2012

Mikkeli

Pirstaleita -esitys valittiin vielä kaksi vuotta alkuperäisen ensi-iltansa jälkeen Työväen Näyttämöpäiville, jossa se nousi yleisöäänestyksen suosikiksi ja pokkasi himoitun kiertopalkinnon.

Keväällä Suomi-Finland No More valittiin Ramppikuume-festareille Kankaanpäähän ja ryhmä sai stipendin hyvästä yhteishengestä.

Syksyllä 2012 aloittanut ryhmä nimesi itsensä Mikkelin Poikateatteriksi ja mukaan tuli innolla 20 15-20-vuotiasta poikaa. Ryhmä laati oman käsikirjoituksensa, josta tuli esitys Likinäkökulma (apulaisohjaus Aleksi Jalonen), jossa poikateatteri tykittää satiirisesti, millaisena Suomi ja suomalaisuus näyttäytyy nuoren pojan silmin. Rankoista teemoista huolimatta esitys on pullollaan villiä energiaa, huumoria ja tunnelmallisia biisejä.

Marraskuussa 2012 Poikateatteri pokkasi vuosien työstään arvostetun opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän Lapsenpäivä-palkinnon, jonka ojensi ministeri Paavo Arhinmäki. Perusteluina oli merkittävä kulttuuriteko lasten ja nuorten taidekasvattajana.

Vantaa

Vuonna 2012 valmistuneet tuotannot

No items found.
2011

Mikkeli

Suomen paras poikateatteri -ryhmä valittiin keväällä 2011 edellisvuoden ryhmän tavoin Ramppikuume-festareille Kankaanpäähän, jossa se palkittiin nuorten varjoraadin pystillä, 250 e stipendillä ja kahdella kunniakirjalla.

Kun Myrsky-hanke loppui, Suomen Paras Poikateatteri sai kodin Mikkelin lukiosta syksyllä 2011, mutta mukaan otettiin poikia myös muista oppilaitoksista. Ryhmä sai myös Myrsky-hankerahaa Suomen lasten ja nuorten säätiöstä, jonne rahoitus siirtyi vuonna 2011. Ryhmään otettiin uusia innokkaita poikia ja se tuotti tekstin Suomi - Finland no more, joka käsitteli sitä, miltä Suomi näyttää 50 vuoden kuluttua, jos äärioikeistolaiset liikkeet saavat vallan ja rajat suljetaan muulta maailmalta. Ryhmässä oli 16 poikaa, iältään 16-18-vuotiaita.

Vantaa

Vuonna 2011 valmistuneet tuotannot

Suomi-Finland No More
Mikkeli
Mikkeli
2010

Mikkeli

Alfamales -ryhmän Sattumia valittiin esiintymään Ramppikuume-festareille Kankaanpäähän, jossa se palkittiin nuorten varjoraadin pystillä, 250 e stipendillä ja kahdella kunniakirjalla koskettavasta näyttelijäntyöstä.

Kolmivuotisen projektin viimeinen ryhmä aloitti syksyllä 2010. Se nimesi itsensä rohkeasti Suomen Parhaaksi Poikateatteriksi (sillä muita poikateattereita ei ollut) ja käsikirjoitti kouluparodian Pirstaleita, jossa tutkittiin yläkoululaisten rooleja ja sitä, mitä niiden takaa löytyy. Esitykset järjestettiin Mikkelin Paukkulan Paukkulinnassa. Nuoria oli mukana 15, ikähaitari 16-18 vuotta.

Vantaa

Vuonna 2010 valmistuneet tuotannot

Pirstaleita
Mikkeli
Mikkeli
2009

Mikkeli

Hotmales -ryhmän Kohtauksia valittiin Teatris-festivaalille keväällä 2009, jossa se palkittiin 1000 euron stipendillä.

Toinen ryhmä aloitti syksyllä 2009 ja nimesi itsensä Alfamaleksiksi. Ryhmä tuotti materiaalin näytelmään Sattumia, jossa vähän hassahtanut miestutkija tutkaili suomalaisen miehen historiaa kivikaudesta nykypäivään. Ryhmässä oli mukana 14 16-19-vuotiasta poikaa.

Vantaa

Vuonna 2009 valmistuneet tuotannot

Sattumia
Mikkeli
Mikkeli
2008

Mikkeli

Poikateatteri aloitti toimintansa Mikkelissä syksyllä 2008 Suomen Kulttuurirahaston ja Etelä-Savon taidetoimikunnan hallinnoiman kolmivuotisen Myrsky-hankkeen turvin. Ensimmäinen ryhmä nimesi itsensä Hotmalesiksi ja laati oman käsikirjoituksensa, josta valmistui esitys Kohtauksia. Siinä pohdittiin suomalaisen miehen identiteettiä, suhdetta isään, perinteiseen mieskuvaan ja naisiin. Ryhmässä oli mukana loppumetreille asti kymmenen 16-18-v. poikaa.

Vantaa

Vuonna 2008 valmistuneet tuotannot

Kohtauksia
Mikkeli
Mikkeli